29.08.15

Kravas Dokumenti.


   Sveiki visiem! Kāds lasītājs uzdeva jautājumu par to, kādi dokumenti jāformē pie kraušanās. Tad nu nolēmu pievērsties šai tēmai, balstoties uz savu pieredzi. Pieļauju, ka var būt ir vēl kas vairāk, cita rakstura kravām, kādas es neesmu vadājis.

   Es šos dokumentus iedalītu trīs kategorijās:
  1.  Iekšējie pārvadājumi, pa Latvijas teritoriju,
  2.  Pārvadājumi Eiropas teritorijā,
  3.  Pārvadājumi no Eiropas teritorijas uz trešajām valstīm, tas ir - ārpus Eiropas.
   1. Veicot pārvadājumus pa Latviju, neesmu novērojis kaut kādu vienotu standartu kravas pavadzīmēm, vienīgi tikai kokmateriālu pārvadāšanai tiek lietotas stingrās uzskaites pavadzīmes. Vedot citas preces, pavadzīmes katrā firmā ir savādākas, kādas nu konkrētais uzņēmums ir izveidojis. Jebkurā gadījumā tur parādās gan nosūtītājs, gan saņēmējs, gan pārvadātājs. Pēc iekraušanās šoferim ir jāparaksta pavadzīme par kravas saņemšanu, kad krava piegādāta, saņēmējs arī apliecina ar savu parakstu un zīmogu kravas saņemšanu. Vienu pavadzīmes eksemplāru parasti paturu sev un nododu grāmatvedībā, kas kalpo par pamatu rēķina izrakstīšanai par pārvadājumu. Tas arī viss.
   2.Starptautiskajos pārvadājumos galvenais kravas pavaddokuments ir tā sauktais CMR. Tukšu veidlapu esmu parādījis attēlā. Tas ir starptautiski pieņemts vienots standarts un, lai kādā valodā šis dokuments būtu aizpildīts, visiem ir zināms, kam kurā ailītē ir jābūt ierakstītam. Pirmajā vienmēr būs nosūtītājs, otrajā saņēmējs un tā uz priekšu. Citi dokumenti, tādi kā rēķins vai iekraušanas lapa, var būt un var nebūt, tas paliek nosūtītāja un saņēmēja ziņā. Šoferim līdzi ir jābūt tikai CMR, arī dažādām kontrolēm uz ceļa ir jāuzrāda tikai tas.
  Pie iekraušanās gan var nākties parakstīties par kravas saņemšanu ne tikai uz CMR, bet arī uz vairākiem citiem iekraušanas papīriem par kravas saņemšanu. Par to jau domās noliktavas darbinieki un sakārtos visus dokumentus. Protams, ka jāseko līdzi tam, ko paraksti - ja ir iekrautas 33 paletes ar kravu, tad par to arī jāparakstās. Tātad, ir jāseko līdzi tam, cik un ko iekrauj. Kāds tūlīt iebildīs, ka, ne jau visās noliktavās šoferi laiž iekšā un tas nemaz neredz, ko krauj. CMRā ir paredzēta vieta pārvadātāja piezīmēm. Šajā gadījumā tur var izdarīt atzīmi, ka šoferis pie kraušanas nepiedalījās. Vēl var būt arī atsevišķa pavadzīme paletēm, uz kurām ir sakrauta produkcija. Tad pie izkraušanās ir svarīgi saņemt atpakaļ šo pavadzīmi ar apliecinājumu, ka šīs paletes ir izkrautas pie saņēmēja.
   Ir reizes, kad pie iekraušanās šo CMR jau ir sagatavojis nosūtītājs, pēc kraušanās tikai atliek uzlikt spiedogus ar pārvadātājfirmas rekvizītiem, ierakstīt mašīnas numurus un parakstīties, bet, ir arī gadījumi, gad šo veidlapu prasa no pārvadātāja. Parasti jau noliktavas darbinieki pieprasa jau apzīmogotu un parakstītu tukšu veidlapu, un līdz kādam laikam es tādas arī devu. bet tad kāds gadījums man lika aizdomāties par to. Labi ,ka tā nebija nekāda slikta pieredze, bet vienkārši noklausīta saruna.
  Iebraucu uz iekraušanos kādā noliktavā Vācijā, sanāca, ka reizē ar kādu Nīderlandes mašīnu. Mums pieprasa atnest tukšos CMR. Labi, kad vajag, tad vajag! Es vienmēr cenšos turēt rezervē kādu komplektu jau apzīmogotu un ar ierakstītiem numuriem, arī parakstītu, Aiznesu un iedodu. Ienāk arī otrs šoferis un iedod savu. Noliktavas darbinieks šim iebilst, ka neesot paraksta. Šis mierīgi atbild - kad piekrausi un viss būs ok, tad arī parakstīšu! Nodomāju - nu jā, mūžu dzīvo, mūžu mācies! Tu jau esi uzlicis parakstu, bet nemaz vēl nezini, ko tur sarakstīs!
   Attiecīgi pie izkraušanās ir jāsaņem atpakaļ  kravas sņemēja parakstīts un apzīmogots CMRa eksemplārs. Parasti pietiek tikai ar ierakstītu izkraušanās datumu, bet, gadījumos, kad ir bijis ierakstīts piegādes termiņš, pieprasu ierakstīt arī laiku. Tas var palīdzēt izvairīties no dažādam domstarpībām.
   3.Tā kā šobrīd ar pārvadājumiem ārpus Eiropas nenodarbojos, pie šīs kategorijas ilgi nekavēšos. Varu tikai piebilst, ka pārvadājumi uz vienu no šīm trešajām valstīm ir stipri sarežģītāki par citām. Varat minēt trīs reizes uz kuru, bet tāpat zinu, ka uzminēsiet ar pirmo - tā ir Krievija. Te nu reizēm šoferim ir jābūt gudrākam par muitas deklarantu, lai tiktu galā ar visām tām TIR karnetēm deklarācijām utt.
   Tas nu tā, īsumā, varbūt kāds priekšstats radās. Nekā īpaša vai sarežģīta tur nav, nu, vismaz, man tā liekas!

5 komentāri:

  1. Paldies! Tagad pateicoties jums visu to papīru būšanu saprotu labāk.
    Novēlu daudz jaunu bloga lasītāju un daudz jaunu rakstu! Paldies!

    AtbildētDzēst
  2. Atbildes
    1. Ai..... kaut kāds radošais apsīkums uznācis....

      Dzēst
    2. Es arī jau labu laiku piestaigāju cerībā ieraudzīt kaut ko jaunu, bet kā nav tā nav.
      Nu tad beidzot arī kaut kas uzradās! Paldies par vērtīgu info un ar nepacietību gaidu vēl ierakstus!

      Dzēst
  3. Paldies! Bija lļoti noderīgi.

    AtbildētDzēst