27.10.14

Trīs dienas Nīderlandē.


17. oktobris, Nīderlande. nekādu rudens pazīmju.
 Paldies kravas pasūtītājam par trim dienām atvaļinājuma, ko nākas pavadīt Nīderlandē, Vispirms pārcēla kraušanos no ceturtdienas uz piektdienu, bet piektdienas rītā vēlreiz – vispār uz pirmdienu. Nav jau nekas jauns, nākas ar to sadzīvot. Nostājos autohofā pie pilsētiņas ar jauku nosaukumu „Asten”, astoņi kilometri no iekraušanās adreses. Vieta jau te diezgan laba dzīvošanai, hofs bezmaksas, tualate bezmaksas, pilsētiņa blakus – līdz centam kādi 1,5km, turpat arī veikalu kvartāls ar dažādiem veikaliņiem, tai skaitā arī „Lidls”, kur pārtiku var iepirkt.

Visapkārt veikali

   Tieši piektdienas pusdienlaikā beidzu darbu. Paēdis pusdienas, nolemju aizstaigāt līdz veikalam, jo, kā jau visiem zināms, uz veikalu jāiet paēdušam, lai objektīvi var izvērtēt vajadzības. Lēnā pastaigas solī dodos ceļā. Nonācis līdz veikalam, konstatēju, ka kārtējo reizi nākas secināt par savu kļūdīšanos bankas kartes izvēlē. Man ir „MasterCard”, bet „Lidlā” pieņem „Maestro”. Tikai jau pie mums var katrā mazā bodītē norēķināties ar jebkuru karti, pat pa TV reklamē, ka nav ko staigāt apkārt ar jūras kāpostiem kabatā!  Neko darīt, jāmeklē „Geldautomāts”. Kā jau „ptica gordaja”, iztikšu bez jautāšanas. Nostājos pa vidu uz centrālā laukuma un apgriežos apkārt- ieraugu tik vienu bankas filiāli, bet bankomāta pie tās nav. Pavēroju, uz kuru pusi lielāka ļaužu plūsma, eju es arī tajā virzienā. Nemaz jau tik tālu nebija jāiet, kad aiz stūra ieraugu pat divas bankas, pie kurām ir arī naudas aparāti. Nu re, nauda rokā, varu iet uz veikalu. Neko daudz jau nepērku, nav jau tā, ka ledusskapis pavisam tukšs, biju jau šurpceļā ieskrējis „Kauflandā” kādu pārtiku iepirkt, bet nekad jau nevar nodzīvot līdz pēdējam. Tāpat jau ir arī gabals ko nest. Izstaigājies pa veikalu secinu, ka dažām precēm cenas lielākas kā Vācijā, to iepirkšanu atstāšu uz mājupceļu. Šo to nopircis, dodos mājās, pastaigu pa pilsētu atstājot uz rītdienu.
   Launagā nomēģināsim šodien nopirktās pankūkas ar iebiezinātā piena pildījumu.

   Vakariņās šodien nopirktais dārzeņu sautējums meksikāņu gaumē.


   Sestdienas rītu tradicionāli sāku ar izgulēšanos līdz nelabumam, bet no otras puses- diena paliek īsāka un ātrāk paiet! Brokastīs piebeidzu vakardienas pankūkas ar neiztrūstošo kafiju. Un ir jau pusdienlaiks, kad dodos pastaigā uz pilsētu.

Līdz pilsētiņai čāpoju pa velosipēdistu celiņu, jo atsevišķas ietves nemaz nav.
Nu jau tik pat kā centrā!
Brīvdienu izklaides bērneļiem!
Kafeinīcā brīvu vietu nav!
Jāizmet līkums arī līdz baznīcai.
Tai arī diezgan iespaidīgs augums!
Kur baznīca, tur kapi. Te ieeja kapos, vienīgā, jo viapkārt kapiem pamatīga mūra siena. Diezgan jocīgi, bet blakus kapu vārtiem - bibliotēka!
Vienmēr patīk iegriezties kapos. Arī šoreiz nav izņēmums.
Ne par velti saka, ka slinkums ir progresa virzītājs! Arī te arvien mazāk roku darba!
Tā arī nekad neesmu sapratis, kāpēc mirušie bērni jāglabā atsevišķi no ģimenēm, vienā kapu malā?
Interesanta arhitektūra - bez pirmā stāva!
Velobraukšna te cieņā!
Veloparkings!
Pietiek staigāt, nekur nav tik labi, kā mājās!
   Svētdiena kā jau svētdiena! Slinkojamā diena! Sākam ar pankūkām brokastīs, tad gandrīz visa diena paiet pie "Daktera Hausa" astotās sezonas. Rīt jau darba diena! Un kā kāds mans labs draugs saka 'Paldies Dievam, brīvdienas ir beigušās'!

Ieprkšnās Nīderlandē

   Atgriezīšos pie kādas senas tēmas par iepirkšanos. Uzreiz gan arī atgādināšu, ka te netiek apspriesta tēma priekš tiem, kas uz ārzemēm dodas šopingbraucienos. Te ir vienkārši ikdienas pirkumi izdzīvošanai, nu un var jau būt arī kaut kas nonāk līdz mājai. Tad nu kaut cik jau varam salīdzināt. Jā, jā , visiem sen jau zināms, ka dažādās valstīs dažādas PVN likmes utt, bet tik un tā jau mums, parastajiem pircējiem, visu izsaka tā cena, kas parādās uz kases aparāta. Nu un , protams, kvalitāte arī netiek aizmirsta!
Cepamdārzeņi. 750g 1,49eur

Sausais maisījums pankūku cepšanai. Cepšanas process jau aprakstīts iepriekš 0,75eur

gatavās pankūkas ar iebiezinātā piena pildījumu (nu vismaz man likās kaut kas līdzīgs iebiezinātam pienam) 6gab. 0,99 eur








Piens. 1litrs, tauku %3,5. 0,75eur



Košļājamā gumija ar mentola garšu.6 paciņas 0,99eur

šokolāde, divi veidi 0,39eur gabalā
Konfektes. 1,59eur


Žāvētā gaļa. 200g 2,09eur. Uzreiz jāsaka - baigi laba, atsauc atmiņā vectēva žāvējumus!

Cepumi ar mandeļu garšu(Luīzes favorīt cepumi no NL, man arī garšo) un olu maizītes( Par garšu jājautā Elīnai) katrs iepakojums pa 0,95eur.
\
Tumšā šokolāde ar apelsīnu un ingvera garšām, katra 0,69eur un konfektes 1,49eur
Gatavās frikadelītes 400g 1,45eur un salātu mērce ar saldo sinepju garšu 0,95eur(ļoti laba)!
Tad nu tas tādam kā iesākumam! Turpinājums sekos!

21.10.14

Svētdienas rīta pankūkas sliņķiem.

   Kādu brīdi neesmu pievērsies ēdienu pagatavošanas tēmai, pēdējais laiks atcerēties arī par to. Te nu gan būtu jāpiebilst, ka tā īsti par pagatavošanu to nemaz nevarētu nosaukt, kaut gan kaut kāds darbs jau tomēr jāiegulda.

   Nu tad ķeramies klāt! Nepieciešamās sastāvdaļas – pudele ar gatavo pankūku maisījumu un 400ml piens. Vēl tik kāds mazumiņš cepamsviesta pannas ietaukošanai.

   Pagatavošana arī pavisam vienkārša, atliek tik sekot instrukcijām uz iepakojuma. Vispirms sakratam pudeli, lai sausais maisījums nav sablīvējies, bet uzirdinās. Tad pielejam klāt 400ml piena. Te nu varētu rasties problēmas ar vajadzīgo daudzumu, jo manā mājā nav nekādas mērkrūzes! Bet arī par to ir padomāts – uz pudeles ir atzīme, līdz kurai jāpielej piens un viss atrisinās! Tad atkal pudeli ciet un tā sisrsnīgi saskalinam, lai viss tur iekšā samaisās viendabīgā masā. Uz kādām trim minūtēm atstājam mierā, lai mazliet sabriest un varam jau sildīt pannu!



   Gatavā masa ir pietiekoši šķidra, lai uz pannas to varētu vienkārši uzliet, bez jebkādu palīgrīku izmantošanas. Gatavā mīkla iznāca apm uz puslitru, no kā sanāca piecas pankūkas. Tas, gan laikam, atkarīgs no pannas izmēriem, nu man sanāca piecas.
   Kā piedeva klāt vēl mājas upeņu ievārījums un uz priekšu – Labu Apetīti!
   Garšoja labi un arī diezgan sātīgas – pēc divām jau nācās mazliet ievilkt elpu un atpūsties, pēc trešās jau pietika. Divas atstāju jau pusdienām.

   Secinājumi ļoti vienkāši. Ar šo vienu iepakojumu pietiktu brokastīm diviem cilvēkiem. Arī izmaksas nelielas, pankūku masa 0,75 centi, piena litrs arī 0,75centi, tik izmantojām mazāk par pusi. Nu labi, vēl mazliet cepamsviesta un gāze. Tik un tā sanāk mazlit pāri vienam eiro, nu apm 1,20. Galvenais secinājums – ātri un garšīgi!